Vetiver olie, India

Artikel info: Vetiveria zizanioides
Levertijd: Voorraad
Variant
5 ml  € 10,50
10 ml  € 20,10
30 ml  € 40,50
50 ml  € 60,60
100 ml  € 99,50
Proefmonster  € 1,80
/upload/1056/shop/mandjewebwinkelkeur.jpg

Vetivert olie (Vetiveria zizanioides)


synoniemen: Vetiver, Khus (Chrysopogon zizanioides, Andropogon muricatus)

Vetivert olie Eigenschappen
- aroma: zoet, zwaar, 'als de vochtige grond in een bos'
- kleur: olijfkleurig tot donker-bruin of donker-amber
- consistentie: dik
- extractie: stoomdistillatie van de wortels


Vetivert olie Toepassingen
aromatische olie van Vetivert bevordert de doorstroming van de energie in het lichaam; ze heeft een algemeen activerende en balans-brengende invloed met speciale affiniteit voor de lever, de milt-pancreas, de bloed- en lymfe vaten, het immuunsysteem en het hormonale systeem

in aromatherapie vervult Vetivert olie een ondersteunende rol in de volgende situaties:

geest en zenuwstelsel
vetivert olie is de aangewezen olie voor wie kalmte, rust en vrede behoeft; haar kracht komt vooral tot uiting in de volgende situaties:

1) "aan de grond zitten", emotioneel en mentaal uitgeput
- geen reserves over hebben
- gebrek aan motivatie om verder te gaan

2) "niet aanwezig zijn", emotioneel en mentaal onbereikbaar
- overgevoeligheid
- angst om (weer) gekwetst te worden
- emotionele afgeslotenheid

3) "verdwaald zijn", emotioneel en mentaal de weg kwijt
- identiteits crisis
- nervositeit en overspannenheid
- depressies
- slapeloze nachten

4) in een fantasie wereld leven
- geen grond onder je voeten hebben
- niet in contact met de werkelijkheid zijn
- niet in contact met je gevoel zijn

5) niet in je lichaam zitten
- geen interesse in // geen gevoel voor sexualiteit en sensualiteit
deze olie maakt een verbinding mogelijk tussen de verschillende energetische centra (chakras) in het lichaam: ze 'voert de energie naar beneden', naar het bodemchakra;
de belangrijkste functie van de energie in dit chakra is gelegen op het gebied van sexualiteit en voortplanting (de waarborging van het voortbestaan van de soort);
het is dus geen stimulerende olie, zoals bijvoorbeeld de olie van bonenkruid, koriander of nootmuskaat

6) na een shock of een traumatische ervaring
- een ongeluk, een plotseling verlies, een moeilijke tijding, enz.

huid
1) vetivert olie ondersteunt de micro-circulatie in de huid en heeft een ontstekingwerende, anti-bacteriele werking:
- huidinfecties
- wonden en zweren
- acne, eczeem
- huidirritaties met jeuk

2) ze voedt de huid en stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen:
- droge huid
- verslapte, verouderende huid
- rimpels, littekens en striae

gynecologisch systeem
1) periode
- onregelmatige periodes (soms lange, soms korte tussenpauzes)
- periodes die te lang of zelfs helemaal uitblijven
dit gaat vrijwel altijd gepaard met pijn en krampen in de onderbuik, samen met gemoedswisselingen, depressies, irritatie en overgevoeligheid;
vaak is het bloed dik en klonterig
(zie hierover de beschrijving bij Wilde Kamille voor een diepere uitleg)

2) overgang
- vetivert helpt bij het herstel van de hormonale balans in het lichaam en wordt daarom veel gebruikt voor moeilijkheden bij de overgang, zoals oververhitting ('hot flashes'), gemoedswisselingen, depressies, vermoeidheid, slapeloosheid, overmatig transpireren in de nacht en een droge, bleke huid

3) post-natale depressie

spijsvertering
- zwakke spijsvertering met gebrek aan eetlust, indigestie en vermoeidheid, vooral als deze klachten erger worden bij toename van stress en emoties

spieren en gewrichten
- artritis en reuma met pijn en stijfheid in spieren en gewrichten
- verstuikte gewrichten

insectenwerend
- vliegen, vlooien, luizen, motten (ook bij huisdieren - zie 'Contra-indicatie')


Dosering en Applicatie
- verdamper
- huid: maximaal 10 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 10% van de olie)
- bad: 10 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of baddouche)


Vetivert olie Contra-indicatie en waarschuwing
- huid: kan bij sommigen huidirritaties veroorzaken; daarom altijd verdunnen en de aanbevolen dosis niet overschrijden
- vermijd bij zwangerschap
- niet gebruiken bij jonge kinderen
verder geen contra-indicaties bekend


Vetivert olie Diversen
- vetivert afkomstig uit Haiti heeft een bloemiger aroma dan de Indiase varieteit
- het aroma van vetivert olie wordt beter naarmate ze ouder wordt (net als bij patchouli en sandelhout)
- het is een zware geur die overheerst en lang aanhoudt: gebruik niet meer dan 5% in een combinatie
- ze wordt veel gebruikt in de parfum- en cosmetica industrie (Guerlain, Hugo Boss, Azarro en vele anderen)
- leent zich uitstekend voor gebruik tijdens meditaties en therapie
- reeds in the Vedische geschriften (wijsheidstexten uit India, daterend uit het 2de millennium BC.) werd aanbevolen om in de nabijheid van Vetivert gras ("Kush") te wonen, aangezien dit de meditatie praktijk ten goede zou komen
- goed te combineren met aromatische olie van o.a. benzoe, cederhout, citroen, geranium, grapefruit, jasmijn, lavendel, lemongrass, mandarijn, neroli, patchouli, roos, sandelhout, sinaasappel, vanille, ylang-ylang

benaming en schrijfwijze:
- engels: vetiver, duits: vetiver, frans: vetiver
- oude benaming, nu alleen nog gebruikt in de parfum wereld: vetyver


Signatuur van Vetivert
In plaats van een oppervlakkig en wijdvertakt wortelsysteem te vormen zoals dat met de meeste planten en bomen het geval is, gaan de wortels van Vetivert diep de grond in (2 tot 4 meter). We kunnen hier een gelijkenis herkennen met de werking van haar aromatische olie: deze geleidt de energie in het lichaam omlaag, naar het bekken, de benen en de voeten. Een dergelijk wortelcomplex, vervlochten in verticale richting, is uitermate geschikt om afloop van het grondwater te voorkomen. Ter vergelijk: vetivert aromatische olie beschermt en bevordert de circulatie van de vloeistoffen in het lichaam (bloed en lymphe in de bloedvaten en in het lymphatisch systeem). De vervlechting van het wortelsysteem voorkomt erosie en draagt er zorg voor dat de structuur van de bodemgrond bewaard blijft. Vetivert olie is de olie om te gebruiken als we onze reserves gebruikt hebben en we op het punt staan om in te storten.
Aromatische olie van Vetivert wordt gedistilleerd uit de wortels van de plant.


copyright: Ki-Line-Aromaolie.nl/Airdancer CV.
tekst en beschrijving samengesteld door Luc Verheijden in samenwerking met het team van Airdancer.

2840490 bezoekers (6774563 hits) sinds 22-3-2010
Powered by webXpress