Aromatherapie

aromatherapie van aromaolie.nlAromatherapie kan als een zelfstandige natuurgeneeswijze worden beschouwd. De bijzondere waarde van aromatherapie is gelegen in het gebruik van etherische oliën.

Etherische oliën worden ook wel aromatische-, vluchtige- of essentiële oliën genoemd. Een etherische olie vormt de kracht of essentie van planten, bloemen, grassen, struiken en bomen. Hoofdzakelijk door middel van destillatie, koude persing, extractie, aftappen en enfleurage wordt de "olie" uit verschillende delen van planten en struiken gewonnen, variërend van de bloesem, de vrucht, de bladeren en de takken tot de schors en de wortels.

Er zijn wel een paar honderd soorten oliën met veelal een verschillende uitwerking op ons.

Elke olie is in zekere mate antiseptisch (ontstekingswerend) en heeft daarnaast specifieke eigenschappen die zich richten op een of meerdere organen of aandoeningen. Deze levenskracht uit de natuur wordt als het ware op ons overgedragen om bij te dragen aan het herstellen van het natuurlijke evenwicht in ons lichaam. De werking van de etherische olie verloopt langs een tamelijk selectief proces. Zo worden voornamelijk schadelijke bacteriën uitgeschakeld, terwijl de onschadelijke ongemoeid blijven. Het goed gebruik van etherische oliën kent dan ook nagenoeg geen ongewenste neveneffecten.

 
Etherische oliën worden al duizenden jaren gebruikt. De laatste eeuw worden er ook steeds meer resultaten van wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd.  
 
Echte 100% zuivere, onvervalste en onverdunde etherische oliën zijn meestal niet goedkoop. Daarvoor is het proces van planten, verzorging, winning, controle, bewaren en transport te tijdrovend en kostbaar. Om een indruk te krijgen: voor één druppel rozenolie moeten de blaadjes van ca. 80 rozen met de hand worden geplukt en via enfleurage worden gewonnen.

Belang van reuk
Het belang van de reuk als zintuig wordt nogal onderschat. We hebben er niet eens een woord voor als we niet kunnen ruiken. Toch is ons reukorgaan erg bijzonder, omdat het in directe verbinding staat met de kleine hersenen, ons limbische systeem. Dat is het systeem dat honger, dorst, opwinding en emotie signaleert en opslaat. Geuren bepalen dan ook hoe we ons voelen. Geuren kunnen ook emoties en vroegere herinneringen activeren. Wie herinnert zich niet een tante of oma aan de geur van bepaalde planten die in huis of tuin stonden, etensgeuren of zeep of parfum die ze gebruikten.   In bedrijven en instellingen worden ook steeds meer strategisch geuren ingezet. Zo zijn er supermarkten waar een lage dosis etherische olie wordt ingezet om het koopgedrag van de klanten te stimuleren.    
 
Gebruik van etherische oliën
Er zijn verschillende manieren om etherische oliën te gebruiken.   Warmte is de belangrijkste basis om de geuren te laten vrijkomen en hun werking te laten doen. Ze doen hun werk doordat ze via ons reukorgaan signalen afgeven aan het limbische systeem waardoor emoties worden opgeroepen en herinneringen. Etherische oliën worden ook opgenomen door de huid. En soms worden etherische oliën inwendig gebruikt. Wees altijd uiterst zorgvuldig met het gebruik van etherische oliën. Lees wat over het gebruik ervan beschikbaar is, en raadpleeg zonodig een aromatherapeut. 
 
Aromalamp
Het waxine kaarsje verwarmt het water in het waterbakje, waardoor de olie verdampt. Deze methode wordt gebruikt om de lucht te zuiveren (in woonhuizen, wachtkamers, klinieken, sportscholen, scholen) of om stemmingen te beïnvloeden (in woonkamers, behandel- of ceremonieruimtes e.d.)
 
Bad
In een bad worden 10 tot 15 druppels etherische olie aan het badwater toegevoegd. Omdat olie niet met water mengbaar is, wordt vooraf de olie gemengd met een emulgator zoals een neutraal badschuim. 
 
Massage
Door etherische olie te mengen met een basisolie (zoete amandel olie, jojoba olie, of tarwekiem olie), wordt de olie gemakkelijk door de huid opgenomen en kan zodoende het weefsel binnendringen. 
 
Inhalatie
Naast het gebruik via de aromalamp, kan een etherische olie ook in een stoombad worden gebruikt. Doe daartoe 6 - 8 druppels etherische olie in een kommetje heet water en inhaleer de damp vervolgens zo diep mogelijk. Ook kun je enkele druppels op een zakdoek doen en af en toe voor de neus houden.
 
Kompres
Een kompres wordt vooral toegepast voor plaatselijk gebruik. Enkele druppels olie in heet water, een katoenen of flanellen doek erin en licht uitwringen en plaatselijk aanbrengen. Dit kan enkele keren herhaald worden. Deze methode leent zich ook goed voor gebruik in kleipakkingen, door enkele druppels olie in geneeskrachtige leem te mengen.
 
Shampoo/crème
Etherische oliën kunnen heel eenvoudig aan neutrale natuurlijke shampoos en crèmes toegevoegd worden.
 
Inwendig gebruik
Er zijn enkele etherische oliën die kunnen worden ingenomen. Bedenk dat sommige etherische oliën door de plant gebruikt worden als afweer, en dat etherische oliën, zeker onverdund, bij inname schadelijk kunnen zijn. Zorg in deze situatie altijd voor deskundig advies van een arts of aromatherapeut.  
 
Parfum
Door enkele druppels olie in alcohol of een ander geschikt oplosmiddel op te lossen, kunt u uw eigen parfum maken.
 
Waarschuwing
In onderstaande situatie moet u zeer goed oppassen bij het gebruik van etherische oliën. Zoek advies bij een arts of aromatherapeut: 
  • bij puur gebruik op de huid (met uitzondering van tea tree en lavendel),
  • bij inwendig gebruik,
  • bij zwangerschap,
  • bij overgevoeligheid en allergieën.
U kunt overgevoeligheid en allergie testen door een druppel olie in het kuiltje van de elleboog aan te brengen. Wordt die plek binnen 24 uur niet rood, dan kunt u redelijkerwijs aannemen, dat u niet overgevoelig bent voor die etherische olie.
 
Disclaimer
ATS/Ki-Line neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor het gebruik van bij haar gekochte producten.  
3751915 bezoekers (8018951 hits) sinds 22-3-2010
Powered by webXpress