Over olie

etherische olie van aromaolie.nlEtherische olie

Etherische olie wordt ook wel aromatische of vluchtige olie genoemd. De etherische oliën zijn vluchtige oliën gewonnen uit planten. Het woord etherisch komt van het Griekse aither. Letterlijk betekent aither lucht van de hemel. Met aither duidden de Grieken de onderste laag van de kosmos aan. De etherische oliën zijn net als ether vluchtig en sterk geurend. Etherische oliën kunnen uit verschillende delen van een plant worden gewonnen, bijvoorbeeld de bloesem, de vrucht, het zaad, de bladeren, de schil, of het hout (van stam, takken of wortels). Soms bevatten verschillende delen van een plant verschillende etherische oliën. Sommige soorten etherische olie zijn vrij duur. Dit komt omdat er soms veel planten nodig zijn om een kleine hoeveelheid olie te produceren. Een goedkope olie is bijvoorbeeld sinaasappelolie, omdat de schillen van sinaasappels een afvalproduct van de sapindustrie zijn. Duur is bijvoorbeeld rozenolie, omdat er enorm veel speciaal voor de olie gekweekte rozen nodig zijn om een beetje etherische olie te produceren.


Winning
Etherische olie wordt op verschillende manieren gewonnen. De meeste etherische olie wordt gewonnen door middel van stoomdestillatie Hierbij wordt stoom door de te verwerken plantendelen geleid. De etherische olie vervliegt met de stoom. Nadat de stoom is afgekoeld tot water kan de etherische olie hiervan worden gescheiden door het verschil in polariteit tussen de olie en het water Een methode die bij citrusvruchten gebruikt wordt is de koude persing. Hierbij wordt de oliehoudende schil van de plant uitgeperst en wordt zo de olie gewonnen. Uit enkele, voornamelijk harsachtige stoffen, wordt de etherische olie gewonnen door droge destillatie. Hierbij wordt de vaste stof voorzichtig verwarmd, waarbij de etherische olie verdampt. Deze damp wordt vervolgens gecondenseerd.

Andere methodes zijn:
-extractie, maar strikt genomen ontstaat dan geen etherische olie, maar een concrète.

-enfleurage, hierbij ontstaat eigenlijk een pommade in plaats van een etherische olie. Deze methode wordt niet of nauwelijks nog toegepast vanwege de hoge kosten

 

Hoe te gebruiken:

Tip!

20 druppels etherische olie is 1 ml.

 

Aromalampje

In een vol bakje water gebruik je 5 tot 10 dr. etherische olie. Wanneer je onderin het waxinelichtje aansteekt, zal door het verwarmen van het water de olie verdampen en zich in de ruimte verspreiden. Het ruiken van een etherische olie werkt vooral psychisch op stemming en emotie.

 

Aromastream

Dit is een elektrische aromaverstuiver. Door het verstuiven verandert de olie niet van samenstelling. Draai het filter los dat zich onderaan de aromastreamer bevindt. Druppel daarop 10 tot 20 dr. etherische olie. Draai het filter er weer onder, steek de stekker in het stopcontact en klaar is kees.

 

Bad 

Voor een heel lichaamsbad: 3 eetlepels waddenzout en 10 tot dr. 20 etherische olie. Wees voorzichtig met de dosering bij sommige oliën zoals pepermunt, tijm, kaneel en bijvoet. Het is ook een kwestie van smaak/geur. Begin dus met een lage dosering.

In plaats van waddenzout, kunt U ook 20 ml badolie gebruiken. Badolie lost direct op in het water. Gebruik dezelfde dosering olie. Het is raadzaam om de badolie van te voren te mengen met de etherische olie.

Badzout werkt reinigend, badolie is verzorgend voor de huid. 

 

Badschuim

Gebruik ongeveer 3% etherische olie in een basis-badschuim.

 

Bodymilk

Ook hier is de dosering 3% dus in 50 ml bodylotion, tot 60 dr. etherische olie.

 

Crèmes

Voor 50 gram crème 5 tot 15 dr. eth.olie naar keuze.

 

Geurstenen

Zijn poreuze stenen die olie opnemen en deze weer langzaam afgeven.  Druppel 1-5 dr. etherische olie op de steen. Leg de steen op het nachtkastje voor ‘s nachts als je verkouden bent.

 

Geurveter

Wij hebben in ons assortiment terra cotta gebakken kralen die poreus zijn. Deze kralen kun je aan een leren veter hangen en daar 1 dr. eth.olie opdoen. Je hebt dan de olie elke dag bij je en deze is dan werkzaam als geur maar b.v. ook in de aura.

 

Geurpotjes

De van klei gemaakte geurpotjes van Het Geurenrijk nemen zeer snel de olie op en laten de geur door via de wand van het potjes. Ideaal voor de slaapkamer, toilet, badkamer auto, woonkameren en kantoor en  zelfs zomers voor op het terras om met Citonella, Citroen of kruidnagel olie insecten te weren.

 

Massage

Je kunt ongeveer 3% eth.olie in een basis-olie gebruiken. Massageolie is een mengsel van amandel olie en Jojoba olie eventueel met extra etherische olie toegevoegd voor het juiste effect.

 

Shampoo

Ook hier ongeveer 3% eth.olie in een basisshampoo gebruiken, de keuze van oliën hangt af van hoofdhuid en eventueel haarprobleem. Het Geurenrijk heeft uitstekende basisshampoos in het assortiment.

 

Stoombad voor het gezicht

Neem 1 eetlepel waddenzout en 3 dr. eth.olie op een schaal heet water, doe een handdoek over het hoofd en de schaal. Laat de stoom met de olie ongeveer 10 minuten inwerken en behandel het gezicht daarna met een verzorgende olie of crème.

 

Stoombad voor de luchtwegen

Neem 1 eetlepel waddenzout en 3 dr. eth.olie op een schaal heet water, doe een handdoek over het hoofd en de schaal. Inhaleer de stoom en olie ongeveer 10 minuten en laat de stoom met de olie zijn heilzame werk doen.

 

Voetbad

1 eetlepel waddenbadzout of 10 ml badolie mengen met 5 tot 10 eth.olie. 15 tot 20 min met de voetjes in het water. Voetbaden zijn heel reinigend en  energie afvoerend. Een hele goede aromatherapie  methode.

 

Voetmassage

Door de voetzolen kan heel gemakkelijk energie worden opgenomen en afgevoerd, zoals door de verschillende voetreflex methodes bekend is geworden. Heel heilzaam is het om van de eth.olie die je nodig hebt, passend dus bij de klacht of het emotionele probleem, een mengsel te maken in een balsem of crème. Behandel de voeten 1 á 2 keer per dag.

 

 

Aroma-meditatie

Kies een olie uit die bij je gemoedstoestand van dat moment past, inhaleer voorzichtig de olie door de neus, ruik de olie, en doe een druppeltje op je beide polsen. (Pas op, niet alle oliën puur op de huid!!) Ga rustig zitten en laat de olie zijn weg door je lichaam vinden,  je kunt de geur mee naar binnen nemen, door je bewust te zijn van je adem. 10 min. is lang genoeg.

 

 

Dressing

In 50 ml dressing kun je 2 dr. etherische olie gebruiken, zoals biologische mandarijn, citroen en sinaasappel.

 

Gebak

In een cake of taart doe je 2 á 3 dr. mandarijn, citroen of sinaasappel. Je krijgt een heerlijk aroma en net een vleugje andere smaak aan het gebak.

3780734 bezoekers (8055078 hits) sinds 22-3-2010
Powered by webXpress