Hysop olie

Artikel info: Hyssopus officinalis
Variant
2.5 ml  € 11,65
5 ml  € 22,40
10 ml  € 41,60
30 ml  € 111,80
Proefmonster  € 1,95
/upload/1056/shop/mandjewebwinkelkeur.jpg

Hysop olie

 

Eigenschappen Hysop olie

- aroma: warm, zoet, kruidig, hout-achtig, kamfer-achtig
- kleur: kleurloos tot licht geelgroen
- consistentie: dun
- extractie: stoomdistillatie

 


Hysop olie Toepassingen
geest en zenuwstelsel
- rustgevend en aanmoedigend: brengt ons terug naar het heden, het hier en nu.
(voor een diepere uitleg, zie "Diversen")

luchtwegen
- hysop olie is een van de beste olies om hardnekkig, vastzittend slijm los te maken in de keel en in de longen bij griep, verkoudheid, asthma en bronchitis - zowel in acute als in chronische condities en vooral in de winter en bij koud, regenachtig weer

huid
- hysop olie bevordert de micro-circulatie in de huid en heeft een genezende werking op huidwonden van allerlei aard; gebruik hiervoor bij voorkeur in een koud kompres, vooral als er tekenen zijn van roodheid met ontsteking (hysop heeft een verwarmende uitwerking)

gynecologisch systeem
- hysop olie kan ook aangewend worden in een situatie waar een periode regelmatig te laat komt of zelfs helemaal uitblijft (gebruik voor dit doel alleen als de periode gepaard gaat met pijn of krampen en deze pijn verdwijnt bij het doorbreken van de menses)

Pijn die optreedt in de dagen voor de maandelijkse periode en dan verdwijnt bij het doorbreken van de menses wijst in de meeste gevallen op een stagnatie in het gynecologisch systeem; de stagnatie veroorzaakt een toenemende druk op de omliggende zenuw(uiteinden) en dit leidt tot pijn; zodra het bloed eenmaal vloeit, neemt de druk af en verdwijnt de pijn. Hysop aromatische olie is geschikt voor deze gynecologische klachten omdat het de eigenschap heeft om spieren en circulatie te stimuleren zodat de menses kan plaatsvinden.

 


Hysop olie Dosering en Applicatie
- verdamper
- huid: maximaal 3 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 3% van de olie)
- bad: beter niet doen

 


Hysop olie Contra-indicatie en waarschuwing
Hysop olie bevat ketones. Sommige ketones zijn kalmerend, hebben een slijmoplossend effect en bevorderen de genezing van wonden; ze kunnen echter ook spasticiteit, krampen en epileptische aanvallen veroorzaken, vooral bij overmatig of langdurig gebruik. Daarom wordt voor hysop olie het volgende aangeraden:
- niet te lang of te overvloedig gebruiken (hooguit enkele weken; zie 'Dosering')
- niet gebruiken tijdens zwangerschap en borstvoeding
- niet gebruiken bij voorgeschiedenis van epilepsie
- niet gebruiken bij kinderen
verder:
- vermijd bij hoge bloeddruk: hysop olie is verwarmend en bevordert de circulatie van het bloed

 


Hysop olie Diversen
- goed te combineren met aromatische olie van angelica, geranium, mandarijn, rozemarijn, sinaasappel.

 


Infecties van de Luchtwegen
Acute conditie: treedt plotseling op en kan zeer heftig zijn, met hevige en zelfs spasmodische hoestbuien en andere tekenen van verkoudheid. Als het lichaam in een normale staat van gezondheid verkeert, is het capabel om een ziekte-verwekkende factor (virus) af te weren. Als het virus daarentegen heel krachtig is, zal het in veel gevallen toch in staat zijn om door de natuurlijke barriere van het het immuunsysteem heen te breken.
Als het lichaam in een zwakkere staat van gezondheid verkeert, zal een virus veel gemakkelijker en sneller het lichaam binnen kunnen dringen. In beide gevallen zijn griep en verkoudheid het gevolg. Veel energie wordt dan door het lichaam ingezet om extra afweerstoffen aan te maken. Dit gaat ten koste van andere, normale functies van het ademhalingssysteem: de ademhaling kan bijvoorbeeld gestagneerd raken; ook zullen de longen niet genoeg energie beschikbaar hebben om het vocht op een natuurlijke wijze af te voeren. Het gevolg hiervan is een vocht-ophoping in het ademhalingssysteem. Naarmate het vocht langer vast blijft zitten wordt het dikker en ontstaat er slijm, dat natuurlijk moeilijker is om af te voeren. Door temperatuursverhoging en koorts als gevolg van de opgevoerde activiteiten van het immuunsysteem kan het slijm in de luchtwegen dikker worden, en, als er veel hitte is, kan het geel of zelfs groen worden en zich vast gaan zetten. Het wordt dan steeds moeilijker om het op te hoesten.

Chronische conditie: ontstaat als in bovengenoemd scenario het immuunsysteem niet sterk genoeg blijkt om de infectie te boven te komen. De energie, met name in het ademhalingssysteem, raakt verzwakt door de voortdurende strijd tegen het virus en door de langdurige inspanning om de gevolgen van de infectie te overkomen. Ook in dit geval zal het lichaam niet in staat zijn om op eigen kracht het vastzittende slijm op te hoesten.

De aanwezigheid van slijm verhindert het process van ademhaling, dat zo belangrijk is voor de physiologische, psychologische en spirituele functies van de hele mens.

Aromatische olie van Hysop bezit de eigenschap om de energie van de longen te versterken en is daarom het aangewezen middel om vastzittend en hardnekkig slijm in de luchtwegen los te maken en af te voeren.
Daar komt nog bij, dat met een sterkere energie in de longen een virus minder kans heeft om weer binnen te dringen, met andere woorden: hysop olie versterkt het immuunsysteem.

 


Hysop, het Heilig Kruid
Hysop's werkzaamheid is vooral gericht op de longen. De cyclus van onze levensenergie begint in de nieren, de bron van onze sexualiteit en voortplanting. De nieren zijn geografisch gezien het laagst-glegen orgaan. Vandaar stijgt ze omhoog om uiteindelijk aan te komen bij de longen, het hoogst-gelegen orgaan. Tijdens deze weg gaat ze door verschillende stadia van ontwikkeling, op een fysiologisch, een psychologisch en een spiritueel niveau. In de taal van de symboliek personifieert het hoogst-gelegen orgaan, de longen, een voltooiing van de ontwikkeling op elk van deze niveaus.
Psychologisch gezien symboliseren de longen het vermogen om ons los te maken van het ouderlijk huis, het huis waar we gevoed werden met eten, ideeen en opinies. (het ouderlijk huis was onze voedingsbodem en het wordt gesymboliseerd door het element Aarde, de milt en de maag). Als de opvoeding die we daar genoten harmonisch is verlopen, zal het ons niet moeilijk vallen om afscheid te nemen en onze eigen weg te gaan.

De fysiologische actie van de longen bestaat eruit dat ze in- en uitademen: ze trekken samen en ze zetten uit, ze ontvangen en ze geven. Hetzelfde doet zich voor op het psychologische vlak: hoe dieper we naar binnen gaan om te ontdekken wie we zijn en wat we willen, des te verder we naar buiten kunnen gaan om wegen te vinden om onze dromen en idealen te verwezenlijken.

Als onze binding met het ouderlijk huis, het element van Aarde, onvolledig of onvoltooid is, of op andere wijze niet harmonisch verliep, zal het kiezen van onze eigen weg moeilijk zijn: in onze gedachtes en in onze emoties blijven we teruggrijpen naar het verleden en zijn we niet in staat ons te richten op het heden en de weg die hierin voor ons ligt.

Hysop olie heeft het vermogen om ons hierin bij te staan: net zoals het de longen kan zuiveren van plakkend slijm en overbodig vocht, is het ook in staat ons te helpen om de gedachten en herinneringen aan het verleden los te laten en verantwoordelijkheid te nemen voor wie we zijn en wat we willen.

Deze integratie van heden en verleden leidt ons verder naar de vervulling van ons spirituele pad: de opening van het hart in volledige acceptatie van het Leven, zoals het komt en zoals het gaat.
Ook hierin kan hysop olie ons bijstaan: het helpt ons te luisteren naar de ware boodschap van ons hart.

Hysop aromatische olie werkt zuiverend op alle niveaus.
3343639 bezoekers (7491409 hits) sinds 22-3-2010
Powered by webXpress