Geranium olie

Artikel info: Pelargonum graveolens
Levertijd: Voorraad
Variant
5 ml  € 9,70
10 ml  € 15,15
30 ml  € 30,25
50 ml  € 44,75
100 ml  € 84,10
Proefmonster  € 1,80
/upload/1056/shop/mandjewebwinkelkeur.jpg
Geranium olie (Pelargonum graveolens)

 


Eigenschappen Geranium olie
- aroma: zoet, zwaar, 'als roos', hout-achtig
- kleur: kleurloos tot lichtgeel-groen (Geranium Bourbon is lichtgroen van kleur)
- consistentie: dun
- extractie: stoomdistillatie

 


Toepassingen Geranium olie
in aromatherapie vervult de olie van Geranium een ondersteunende rol in de volgende situaties:

geest en zenuwstelsel
- geeft rust en brengt een gelukkig, tevreden gevoel

gynecologisch systeem
- menstruatie klachten van langdurige aard: periodes met weinig bloed en periodes die altijd te laat komen - vooral als deze gepaard gaan met krampen of pijn voor en tijdens de periode, vermoeidheid, depressies en snel geirriteerd zijn
- overgangsklachten: wordt veel gebruikt voor moeilijkheden bij de overgang, zoals oververhitting ('hot flashes'), gemoedswisselingen, depressies, vermoeidheid, slapeloosheid, overmatig transpireren in de nacht en een droge, bleke huid
(geranium met zijn delicate rozengeur is "gemaakt voor vrouwen")

energie niveau
- algehele vermoeidheid, lusteloosheid, gebrek aan uithoudingsvermogen, en soms zelfs edema in enkels en benen
- geranium aromatische olie is zeer geschikt tijdens de herstel phase na een ziekte

bloedingen en transpiratie
- spontane bloedingen van neus en tandvlees
- tussentijdse of overvloedige vaginale bloedingen (bloed is dun en licht van kleur)
- onderhuidse bloedingen ('gemakkelijk een blauwe plek krijgen')
- aambeien
- transpiratie overdag, zonder aanwijsbare reden

huid
bij alle types huid en bij alle leeftijden:
- een droge, geirriteerde huid, met name eczeem, psoriasis, brandwonden, schaafwonden, etc.
- overtollige olie afscheiding van de talgklieren: voor een te vette of verstopte huid
- het aanmaken van niewe cellen en het verwijderen van dode cellen: bij littekens van verwondingen, ongevallen, acne, striae en (plastische) energie
- couperose, cellulitis en andere problemen met de micro-circulatie in de huid
- simpele huid infecties zonder koorts of pus; ook bij koortslip en gordelroos
- een verouderende huid

maag en darmen
- slechte eetlust en onvolledige vertering van het voedsel met vermoeidheid en diarree

schimmels en bacterien
- geranium olie wordt veel gebruikt bij bacteriele- en schimmel infecties, zoals candida (witte vloed) en darminfecties met acute of chronische diarree

 


Dosering en Applicatie voor Geranium olie
- verdamper
- huid: maximaal 10 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 10% van de olie)
- bad: 10 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of baddouche)

 


Contra-indicatie en waarschuwing voor Geranium olie
- niet onverdund op de huid aanbrengen: kan irritatie teweegbrengen,
- vermijd bij zwangerschap: de olie van geranium schijnt een sterke uitwerking te hebben op de hormonale afscheidingen in het lichaam,
- niet gebruiken bij een lage bloedglucosespiegel,
- niet geschikt voor acute infecties met pus en koorts (deze olie kan de activiteit in de onderhuidse weefsels stimuleren, hetgeen mogelijkerwijs tot een verhoging van de infectiegraad kan leiden)

 


Diversen voor Geranium olie
- van de geranium olien is Pelargonium graveolens het meest geschikt voor therapeutische doeleinden,
- wordt veel gebruikt in de parfum industrie, o.a. voor de vervaardiging van rhodinol, een vervanging van roos otto en absolue,
- goed te combineren met olie van bergamot, citroen, cypres, frankincense, grapefruit, jasmijn, jeneverbes, kamille, kruidnagel, lavendel, neroli, patchouli, roos, sandelhout

 


Geranium olie voor Haar
De circulatie binnen de bloedbanen zorgt voor een voortdurende druk op de celwanden. In een normale staat van gezondheid produceert het lichaam de stoffen die nodig zijn om aan de wanden van de bloedvaten hun elasticiteit te verlenen. Dit is nodig om het bloed binnen de bloedbanen te houden. Als het lichaam verzwakt is, kan het deze stoffen niet meer produceren. Na verloop van tijd kan dan vooral in de kleinere adertjes de druk zo groot worden dat de celwanden het begeven (gesprongen adertjes). Als gevolg hiervan verlaat het bloed de bloedbanen en stroomt het uit, hetzij naar de omgevende weefsels (interne of onderhuidse bloeding), of naar buiten via de holtes van het lichaam: neus, mond, baarmoeder-vagina en rectum.
Aangezien in deze gevallen het lichaam in een verzwakte staat van gezondheid verkeert, zullen de qualiteit en de quantiteit van het bloed niet optimaal zijn. Dit weerspiegelt zich o.a. in de kleur van het bloed en in de kracht van de stroom: het bloed is meestal licht van kleur en de stroom is zwak, soms zelfs druppelsgewijs. Deze bloedingen houden meestal weer vanzelf op door de bloedstollende eigenschappen van het plasma.
Andere tekens van verzwakking die bij dit soort bloedingen optreden, zijn een gebrek aan energie, snel vermoeid, veel behoefte aan slapen, weinig eetlust, een bleke of witte gelaatskleur en een droge huid. Meestal is hier sprake van een langdurige proces.
Zonder hulp door voedsel, kruiden, medicijnen, rust, etc. kan deze situatie overgaan in bloedarmoede: door de verzwakking is het lichaam niet meer in staat om genoeg bloed aan te maken en gaat de qualiteit van het bloed achteruit; bovendien neemt de stuwkracht in de circulatie af.
Dit heeft verschillende gevolgen voor de maandelijkse periode:
a - gesprongen adertjes: tussentijdse bloedingen, vaak druppelsgewijs
b - te weinig bloed: menstruatie bloedingen komen later of helemaal niet (meer)
c - onvoldoende kracht voor de circulatie: het bloed stagneert in de baarmoeder en de menstruatie blijft uit
d - verslechterde qualiteit van het bloed: het bloed is dun en heeft een lichtrode kleur

Pijn voor en tijdens de menstruatie ontstaat als het bloed in de baarmoeder niet door kan stromen (wegens het gebrek aan stuwkracht, energie); deze pijn wordt minder zodra de periode eenmaal doorzet.

Het gebrek aan quantiteit en qualiteit van het bloed en de plaatselijke stagnatie in het onderlichaam heeft nog andere gevolgen:
a - de toevoer van bloed naar de hersenen blijft achter (soms zelfs heel sterk), zodat deze geen voedingsstoffen ontvangen. Dit is de oorzaak van de depressies en de gevoelens van 'de grond onder je voeten verliezen.
b - bloed is koel van nature en vormt een balans tegen de warmte van de energie in het lichaam: op deze manier raakt het lichaam niet oververhit. Energie, warmte stijgt altijd naar boven en in het lichaam lopen de hersenen voortdurend de kans om oververhit te raken. Onder normale (homeostatische) omstandigheden wordt oververhitting van de hersenen tegengegaan door de aanwezigheid van bloed. Als echter het bloed stagneert in de baarmoeder en vervolgens het lichaam verlaat, heeft dit niet alleen tot gevolg dat de hersenen minder voedingsstoffen ontvangen, maar ook dat ze oververhit raken. De depressies (gevolg van ondervoeding) worden nu afgewisseld door irritaties. Dit is de oorzaak van de gemoedswisselingen.
c - in een evenwichtig, dagelijks ritme begint de energie in het lichaam tot rust te komen tegen het einde van de middag en in de avond; dit is de voorbereiding voor de nacht. Bloedverlies en bloedarmoede leiden tot een verstoring van het evenwicht tussen verkoeling en verwarming, en daardoor van het dagelijkse ritme: de energie kan niet meer tot rust komen met asl gevolg temperatuursverhogingen in de namiddag en in de avond en slapeloosheid in de nacht. Dit is de oorzaak van de 'hot flashes' en de slechte nachtrust.
Als dit lang genoeg doorgaat raakt uiteindelijk de energie ook uitgeput, en dan is er sprake van algehele lichamelijke uitputting.

Een dergelijk beeld zoals hierboven geschetst, is helaas niet ongewoon, en zonder professionele hulp is de kans gering dat het lichaam zich op eigen kracht herstelt.

De menstruatie cyclus begint op een leeftijd van 12 tot 14 jaar en gaat door tot de tijd van de overgang, zo'n 35 jaar later. Dit zijn 400 tot 440 cycli; met elke menstruatie is er bloedverlies. Tel daar nog eens bij zwangerschappen, bevallingen en periodes van borstvoeding, en het is duidelijk dat het lichaam van de vrouw extra ondersteuning behoeft door middel van aromatische olien, kruiden, medicijnen, etc.


copyright: Aromaolie.nl/Ki-Line/Airdancer CV.
tekst en beschrijving samengesteld door Luc Verheijden
3120019 bezoekers (7173985 hits) sinds 22-3-2010
Powered by webXpress