Berkenteer olie

Artikel info: Betula alba
Levertijd: Voorraad
Variant
5 ml  € 7,50
10 ml  € 13,20
30 ml  € 27,50
50 ml  € 43,60
100 ml  € 64,30
Proefmonster  € 2,50
/upload/1056/shop/mandjewebwinkelkeur.jpg
Berkenteer Olie (Zilverberk, Betula alba)

 


Berkenteer olie eigenschappen
- aroma: rokerig, 'als een kampvuur'
- kleur: lichtgeel
- consistentie: dik, stroperig
- extractie: o.a. stoomdistillatie

 


Berkenteer olie toepassingen
berkenteer olie wordt vooral gebruikt in de verzorging van huid en haar:
- huid: acute en chronische huidaandoeningen, zoals droge huid, schrale huid , eczeem, psoriasis, (nazorg van) brandwonden
- haar: haartonicum, algemene haarzorg

 


Andere mogelijke toepassingen voor Berkenteer olie zijn
- urinewegen: nierstenen, blaasinfectie, jicht (urinezuur)
- vochtafdrijvend: edema
- lymphatisch systeem: cellulitis, algemene detoxificatie (ontgifting), overgewicht, pijn in spieren en botten
- zweetafdrijvend: verlaagt koorts
- disinfecterend: bij sporen van schimmels in een ruimte
- antiseptisch: wonden, snijwonden
- insecten-werend

 


Berkenteer olie voor Dieren
voor gebruik op dieren raadpleeg altijd eerst een holistische dierenarts; draag er vooral zorg voor dat het dier niet aan de olie kan likken
- huid en vacht: heelt wonden, zoals bijtwonden, insectenbeten en andere huidontstekingen, chronisch of acuut
- voetzooltjes: verzorgt en heelt kapotte, gebroken voetzooltjes en andere verwondingen aan tenen, poten en klauwen
- verzorgt en heelt eczeem en stopt jeuk
- voorkomt vacht- en staartbijten

 


Berkenteer olie, Dosering en Applicatie
- verdamper
- huid: 1 druppel per volle theelepel basis olie
- bad: 1 tot 2 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of baddouche)

 


Contra-indicatie en waarschuwing voor Berkenteer olie
- gebruik berkenteer olie alleen voor uitwendig gebruik!
- vermijd bij zwangerschap
- niet gebruiken bij jonge kinderen
- vermijd bij gebruik van bloedverdunnende medicijnen
- vermijd bij gebruik van aspirine
- niet gebruiken bij hemophilia
- niet gebruiken bij (geschiedenis van) epilepsie
- voorzichtig bij geval van allergieen voor planten
- gebruik berkenteer olie met mate: veelvuldig of langdurig gebruik kan tot vergiftiging leiden

 


Diversen voor Berkenteer olie
- berkenteer olie verhoogt de zintuiglijke waarneming
- berkenteer olie stimuleert de talgklieren en wordt veel gebruikt in de aanmaak van cosmetische en medicinale zeep en zalf voor dermatologische doeleinden
- goed te mengen met olie van basilicum, cananga, benzoin, jasmijn, kamille, lavendel, rozemarijn, sandelhout
- betulinezuur, een chemisch component dat veelvuldig voorkomt in de bast van de berk, wordt onderzocht op zijn tumor-bestrijdende eigenschappen

 


Traditioneel gebruik van de Witte Berk:
- de natte binnenkant van vers-afgepelde bast werd op de huid aangebracht om spierpijn te verminderen; de gedroogde binnenkant van de bast werd fijngemalen en zo als meel gebruikt; de bast was een basis ingredient voor de bereiding van bier;
- het sap van de berk werd gebruikt om azijn, siroop en wijn te maken;
- de jonge blaadjes en loten werden gebruikt in salades;
- de stam werd tot een kano uitgehold;
- thee gemaakt van berkenblaadjes werd (en wordt) in de volksgeneeskunde gebruikt voor de verdrijving/ vergruizing van nier- en galstenen.


copyright: Aromaolie.nl/Ki-Line/Airdancer CV.
tekst en beschrijving samengesteld door Luc Verheijden
3120149 bezoekers (7174127 hits) sinds 22-3-2010
Powered by webXpress