Verbena citroen olie( Verveine olie)

Artikel info: Aloysia verbena ,Citrus limon
Levertijd: Voorraad
Variant
1 ml  € 22,40
2.5 ml  € 44,75
5 ml  € 108,90
Proefmonster  € 11,50
/upload/1056/shop/mandjewebwinkelkeur.jpg

Verbena olie (Aloysia citriodora)


synoniemen: Citroen verbena (Verbena triphylla, Verbena citriodora, Aloysia triphylla, Lippia citriodora, Lippia tryphilla)

Verbena olie Eigenschappen
- aroma: zoet, fris, intense citroen-achtig
- kleur: lichtgeel tot olijfkleurig
- consistentie: dun
- extractie: stoomdistillatie van de verse bladeren


Verbena olie Toepassingen
de aromatische olie van Verbena triphylla bevat een hoog gehalte aan citral (40% tot 45%): citral heeft kalmerende eigenschappen en bezit een krachtige antiseptische werking; het kan echter ook huidirritaties opwekken, vooral bij langdurig of veelvuldig gebruik

in aromatherapie vervult Verbena olie (van Verbena triphylla) een ondersteunende rol in de volgende situaties:

geest en zenuwstelsel
de aromatische olie van verbena triphylla is bijzonder geschikt voor gebruik bij angstaanvallen, depressie, stress en als het lijkt alsof alles teveel is geworden:
- sterkt de geest en kalmeert het hart
- geeft hernieuwde energie, kracht en moed
- helpt bij het loslaten van verdriet en rouw
- verbreekt de identificatie met het verleden en helpt om onze aandacht te richten op de wereld en het leven om ons heen

hart en bloedvaten
hartritme stoornissen, vooral als deze veroorzaakt of erger worden bij toename van stress en emoties:
- hartkloppingen met hoge bloeddruk en een gevoel van spanning in de borst

luchtwegen
- luchtweginfecties zoals asthma, bronchitis en voorhoofdsholte ontstekingen

spijsverteringssysteem
nerveuze maagklachten, met name als deze veroorzaakt of erger worden bij toename van stress en emoties:
- gebrek aan eetlust
- overgevoelige maag
- maagkrampen, misselijkheid en overgeven

huid
- huidinfecties zoals acne, wonden, builen en cysten
- onzuivere, vette huid

Verbena olie Dosering en Applicatie
- verdamper
- huid: maximaal 2 druppels per theepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 2% van de olie)
- bad: maximaal 2 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of baddouche)


Verbena olie Contra-indicatie en waarschuwing
- niet onverdund op de huid gebruiken en de aangegeven dosis niet overschrijden : kan bij sommigen huidirritatie veroorzaken
- verbena olie is sterk photosensitief: vermijd zonlicht en zonnebank gedurende 24 uur na gebruik op de huid
- voorzichtig bij vermenging met cremes, lotions en parfums
- niet meer dan twee druppels in het badwater doen om verbranding en blaarvorming van de huid te voorkomen
- vermijd tijdens zwangerschap: kan de samentrekkingen van de baarmoederspieren bevorderen
- niet geschikt voor inwendig gebruik

Verbena olie Diversen
- oorspronkelijk afkomstig uit Chili, Argentinie en Peru
- in Europa ingevoerd omstreeks het midden van de 18de eeuw
- de botanische naam "Lippia" is vernoemd naar Augustin Lippi, een Franse arts en botanicus van Italiaanse afkomst (17de / 18de eeuw)
- de botanische naam "Aloysia" verwijst naar Louisa Da Parma, de echtgenote van Carlos IV, koning van het toenmalige Spaanse Rijk
- Verbena duidt op het Latijnse 'verbena' hetgeen 'bladertak' betekent
- "triphyllos" is een samengevoegde term, afkomstig van het griekse 'treis' (drie) en 'phyllon' (folium, foliage, feuille, i.e. blad) en verwijst naar de schikking van de bladeren van deze plant: elke node op de stengel van deze verbena vormt drie bladeren
- Engelse, Franse en Duitse namen van Verbena triphylla zijn respectievelijk: Lemon-scented verbena, Verveine citronnelle en Zitronenverbene
- echte, pure verbena olie is erg duur en moeilijk aan te komen
- meestal wordt ze verdund met aromatische olie van citronella, lemongrass, litsea of andere olien met een hoog gehalte aan citral
- de chemische samenstelling van Verbena triphylla olie is bijzonder complex; het aroma is bijgevolg zo subtiel dat een synthetisch equivalent nog niet gevonden is
- wordt veel gebruikt in de parfum-, cosmetica- en levensmiddelen industrie
- genoot in de Arabische geneeskunde bekendheid als een aphrodisiac
- goed te combineren met citrus olien en met aromatische olie van o.a. geranium, jasmijn en palmarosa


- er zijn een groot aantal verschillende soorten Verbena
- Verbena triphylla (Verbena citriodora) niet verwarren met Verbena officinalis
(Verbena officinalis wordt in het Nederlands "ijzerhard" en in het Frans 'Verveine' genoemd): de chemische samenstelling en daarmee de therapeutische eigenschappen van deze planten tonen aanzienlijke verschillen

ter vergelijk:
Verbena triphylla (Verbena citriodora)
- Orde van Lamiales, "Lipbloemachtigen"
- Familie van Verbanaceae,
- Geslacht van Aloysia,
- Soort: Verbena triphylla

Verbena officinalis (nederlands: ijzerhard)
- Orde van Lamiales,
- Familie van Verbanaceae,
- Geslacht van Verbena,
- Soort: Verbena officinalis
(van Verbena officinalis wordt geen aromatische olie gedistilleerd)


copyright: Ki-Line-Aromaolie.nl/Airdancer CV. tekst en beschrijving samengesteld door Luc Verheijden in samenwerking met het team van Airdancer.

2840559 bezoekers (6774650 hits) sinds 22-3-2010
Powered by webXpress