Vanille olie, alcohol

Artikel info: Vanilla planifloia
Levertijd: Voorraad
Variant
5 ml  € 5,10
10 ml  € 9,80
30 ml  € 19,50
50 ml  € 29,05
100 ml  € 49,60
Proefmonster  € 1,20
/upload/1056/shop/mandjewebwinkelkeur.jpg

Vanille olie, alcohol  (Vanilla planifolia, Vanilla fragrans)


synoniem: Bourbon Vanilla (uit Madagascar en La Réunion)

Vanille olie Eigenschappen
- aroma: 'vanille': zwaar, warm, zoet
- kleur: lichtgeel
- consistentie: dun tot medium
- extractie: alcohol extractie


Vanille olie Toepassingen
vanille olie (zeldzaam), Alcohol opgelost, absolue en tinctuur worden in aromatherapie vrijwel uitsluitend gebruikt bij geestelijke onevenwichtigheid en ter versterking van gevoelens van warmte, rust en welbehagen

in aromatherapie vervult Vanille olie (alcohol ) een ondersteunende rol in de volgende situaties:

geest en zenuwstelsel
- geeft een gevoel van veiligheid, welbehagen en zelfwaardering: gebruik onder anderen bij onrust, stress, irritaties en onzekerheid

sexualiteit
- wordt gebruikt om de sexuele energie te stimuleren bij impotentie en frigiditeit, veroorzaakt onder anderen door gebrek aan energie, angst voor intimiteit, gebrek aan zelfvertrouwen en emotionele verstarring


Vanille olie Dosering en Applicatie
- het aroma van vanilla is overheersend: gebruik in heel kleine hoeveelheden


Vanille olie Contra-indicatie en waarschuwing
- vermijd tijdens zwangerschap (vermoedens bestaan dat vanille de productie van estrogen stimuleert)
- verder geen contra-indicaties bekend


Vanille olie Diversen
- vanille olie is goed te combineren met aromatische olie van o.a. kamille, lavendel, neroli, sandelhout, sinaasappel, vetivert

vanille is vooral bekend als 'geur- en smaakmaker': verreweg het grootste percentage vanille op de wereldmarkt wordt gebruikt in
a) levensmiddelen industrie: desserts, ijs, gebak, chocolades, snoepgoed, likeuren, soft drinks, etc.
b) cosmetica industrie: huid- en haarverzorgingsprodukten
c) parfum industrie: met name in orientaalse parfums
d) farmaceutische industrie
e) potpourris, kandelaars, etc.


De vanilleplant behoort tot de familie van Orchidaceae (orchideeën). Het is een wingerd-achtige plant waarvan er zijn meer dan 100 verschillende soorten bekend zijn. De 'Vanilla planifolia' komt oorspronkelijk uit Centraal Amerika (Mexico, Guatemala), en is de belangrijkste bron van de aromatische vanille. In het Pre-Columbiaanse tijdperk werd vanille door de inheemse bevolking, de Maya en de Azteken, gebruikt om er een speciale drank mee te bereiden: chacauhaa of chocol haa (Maya) en cacahuatl (Azteken). Dit werd prompt overgenomen door de Conquistadores in de 16de eeuw, die vervolgens de plant meebrachten naar Europa.
Bevruchting en natuurlijke voortplanting vinden plaats door middel van een specifieke soort van kolibries die alleen voorkomt in het oorspronkelijke groeigebied van vanilla planifolia. Commerciele cultivering op plantages begon pas in de 19de eeuw nadat op het eiland Bourbon (tegenwoordig 'La Réunion', een eiland in de Indische Oceaan) een methode van kunstmatige bevruchting werd ontdekt. Bevruchting is noodzakelijk zodat de plant peulen kan produceren. Deze peulen hebben ongeveer 8 tot 9 maanden nodig om rijp te worden. Vlak voordat ze volledig rijp zijn, worden de peulen afgeplukt om vervolgens gecureerd te worden. Dit is een langdurig en arbeidsintensief proces, waarbij ze gedurende enkele maanden 's ochtends buiten in de zon worden gelegd, waarna ze 's avonds weer naar binnen te worden gebracht. Dit brengt een fermentatie proces op gang waarbij op geleidelijke wijze de eigenlijke vanille vrijkomt en kristallen vormt op de buitenkant van de peulschillen. Dit proces kan bovendien nog beinvloed worden door toepassing van andere technieken, bijvoorbeeld 'blancheren' (Réunion) en stomen (Mexico).

De toenaam 'planifolia' duidt op het feit dat de peulvruchten plat en langwerpig zijn.

Vanille wordt tegenwoordig verbouwd op Madagascar, La Réunion, de Seychellen, de West-Indische eilanden, Polynesie (Tahiti) en Indonesie (Java, Nieuw Guinea), etc.
De West-Indische vanille olie wordt gewonnen uit de peulen van de Vanilla pompona. De Tahiti Vanille (Vanilla tahitensis) is waarschijnlijk een kruising tussen Vanilla planifolia en Vanilla odorata, beiden uit Centraal Amerika, en door de Fransen of Spanjaarden naar de Polynesische eilanden gebracht. Ze worden soms als inferieur beschouwd aan de olie van Vanilla planifolia, maar dit is niet terecht: hun aroma is net anders; Tahiti vanille, bijvoorbeeld, heeft een bloemiger aroma.
Echte, pure vanille is heel duur. Er is dan ook naarstig gezocht naar synthetische vervangers van vanilline, het belangrijkste bestanddeel van vanille. In 1876 werd de eerste synthetische vanilline samengesteld (Reimer and Tiemann). Goedkopere producten waarvan het etiket zegt dat er vanilline in zit, bevatten in werkelijkheid synthetische vanilline. Vanille aromatische produkten zoals olie, absolue, extract en tinctuur worden vaak versneden met synthetische vanilline. Ook komt het voor dat peulen van geringe kwaliteit met synthetische vanilline worden behandeld.
Ook een extract van Tonka bonen wordt wel gebruikt om vanille produkten aan te lengen.


copyright: Ki-Line-Aromaolie.nl/Airdancer CV. tekst en beschrijving samengesteld door Luc Verheijden in samenwerking met het team van Airdancer.

2840536 bezoekers (6774621 hits) sinds 22-3-2010
Powered by webXpress