Kamille olie, wild

Artikel info: Ormenus multicaulis
Levertijd: Voorraad
Variant
2.5 ml  € 11,20
5 ml  € 17,55
10 ml  € 26,00
30 ml  € 59,90
50 ml  € 84,10
Proefmonster  € 2,40
/upload/1056/shop/mandjewebwinkelkeur.jpg

Kamille olie, wild (ook bekend als Marokkaanse Kamille)
(Ormenis multicaulis, Ormenis mixta en Anthemis mixta)

 

 

Eigenschappen Kamille olie, wild

- aroma: fris, scherp
- kleur: lichtgeel tot bruingeel
- consistentie: tussen dun en medium
- extractie: stoomdistillatie van de bloemtoppen

 


Kamille olie, wild Toepassingen
geest en zenuwstelsel
- sterkt de zenuwen: bij onrust, zenuwachtigheid, depressies en problemen met concentratie; ook bij hoofdpijn gepaard met voornoemde symptomen

gynecologisch systeem
- menstruatie klachten van langdurige aard: gebruik bij periodes die altijd te laat komen (vooral als deze gepaard gaan met pijn en krampen voor en tijdens de periode) en periodes die helemaal uitblijven

Bovenstaande symptomatiek kan veroorzaakt worden door congestie in de lever of door bloedarmoede:
1) indien veroorzaakt door een levercongestie dan is het bloed vaak dik, klonterig en donkerkleurig tot paars; bovendien zijn er nevenverschijnselen zoals depressies, afgewisseld met irritatie en opvliegendheid, slapeloosheid en vaak ook hoofdpijn en pijn achter de ogen.
In een dergelijk geval kan aromatische olie van de 'wilde kamille' uitkomst bieden; natuurlijk moet ook gekeken worden naar de oorzaak van de levercongestie (bv. levensstijl, dieet en psychologische factoren).

2) indien veroorzaakt door bloedarmoede dan is het bloed vaak dun en licht van kleur, de periode duurt slechts enkele dagen en er zijn nevenverschijnselen zoals vermoeidheid, een bleke gelaatskleur, plotselinge vlekjes in het gezichtsveld en zelfs duizeligheid, vooral bij het snel opstaan; ook hier zenuwachtigheid, ongerustheid en andere gemoedsstoornissen.
Aangezien hier de grondoorzaak van de menstruatieklachten bloedarmoede is, dient eerst en vooral het bloed aangesterkt te worden. Dit kan door middel van oa. een aangepast dieet, kruiden, multivitamines en mineralen, en vooral veel rust. Vaak zullen deze menstruatieklachten dan vanzelf verdwijnen.
Als de klachten echter van een ernstige aard zijn, dient het aanbeveling om naast de bloedarmoede ook de gemoedsstoornissen te behandelen met bijvoorbeeld de aromatische olie van wilde kamille.

spijsverteringssysteem
- nerveuze spanningen op de maag met indigestie, darmkrampen en constipatie
De spijsverteringsproblemen worden hier veroorzaakt door nervositeit. Behandeling van deze nervositeit (met onder anderen olie van wilde kamille) kan vaak afdoende zijn om de maag- en darmklachten te verhelpen.
En ook hier geldt dat, als de klachten ernstig zijn, een combinatie van een zenuw-kalmerende olie met een olie die meer specifiek gericht is op het spijsverteringssysteem betere resultaten zal opleveren.

huid
- wilde kamille olie is, net als blauwe kamille olie, zeer geschikt voor ontstekingen en irritaties van de huid: acne, eczeem, psoriasis, rosacea, zweren, wonden en verbrandingen (inclusief zonnebrand)

 


Kamille olie, wild Dosering en Applicatie
- verdamper
- huid: maximaal 5 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 5% van de olie)
- bad: 10 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of baddouche)

 


Kamille olie, wild Contra-indicatie en waarschuwing
- niet geschikt voor gebruik bij kinderen (deze olie heeft een krachtig effect op de lever en de maag; deze organen zijn bij jonge kinderen heel gevoelig en op deze leeftijd nog niet met elkaar in balans)
- vermijd bij zwangerschap of bij de wens om zwanger te worden
- niet gebruiken in combinatie met farmaceutische slaapmiddelen en anti-depressiva, alcohol, ed.

 


Kamille olie, wild Diversen
- Wilde Kamille staat ook bekend als 'Marokkaanse Kamille'
- de meest gangbare botanische namen zijn Ormenis multicaulis, Ormenis mixta en Anthemis Mixta
- de aromatische olie wordt ook wel 'Ormenis olie' genoemd
- Ormenis komt uit het grieks: oro = opwekken + men, menos = maand: 'helpt bij de menstruatie', of 'stimuleert de menstruatie'
- komt voor in het middellandse zeegebied
- wordt soms versneden met synthetische azuleen en dan verkocht als blauwe kamille olie
- belangrijkste chemische component is alcohol (santolina alcohol, tot 33%, en anderen)
- wordt veel gebruikt in de parfum industrie (hoogwaardige parfums), de cosmetica industrie (zeep, badprodukten, wasmiddelen) en in de levensmiddelen industrie (smaakmiddel)
- goed te combineren met aromatische olie van bergamot, cederhout, cipres, jasmijn, lavendel, neroli, roos, sinaasappel, vetiver
3146070 bezoekers (7211727 hits) sinds 22-3-2010
Powered by webXpress