Eucalyptus olie

Artikel info: Eucalyptus Globulus var. globulus
Levertijd: Voorraad
Variant
5 ml  € 2,90
10 ml  € 5,20
30 ml  € 11,50
50 ml  € 16,35
100 ml  € 30,85
Proefmonster  € 1,20
/upload/1056/shop/mandjewebwinkelkeur.jpg
Eucalyptus olie (Eucalyptus Globulus var. globulus)


Eigenschappen Eucalyptus olie
- aroma: fris, zoet, hout-achtig, doet denken aan kamfer
- kleur: helder, kleurloos - wordt geel na verloop van tijd
- consistentie: dun
- extractie: stoomdistillatie


Toepassingen Eucalyptus olie
in aromatherapie vervult de olie van Eucalyptus globulus een ondersteunende rol in de volgende situaties:

geest en zenuwstelsel
- negatieve gedachten en energien
- gebrek aan onderscheidingsvermogen en concentratie

luchtwegen
- zwakke ademhaling: eucalyptus ondersteunt de longen bij de opname van zuurstof, zodat ze weer beter functioneren; dit geeft niet alleen meer energie, maar is ook goed voor het immuunsysteem en om de longen schoon te maken; het is daarom een uitstekende olie voor oudere mensen, voor iemand die herstellende is van een ziekte, of als je gestopt bent met roken, en natuurlijk ook voor athleten
- infectie van de longen of bronchien met droge hoest of hoest met dik, geel-groen slijm
- verkoudheid met koorts, keelpijn, droge hoest of hoest met dik, geel-groen slijm en voorhoofdsholte ontstekingen

eucalyptus olie is verkoelend, daarom is hij het beste te gebruiken voor een verkoudheid die optreedt in de zomer: deze wordt gekemerkt door een snelle aanzet en gaat gepaard met (hoge) koorts, en hoesten met slijm dat droog is of dik en geel-groen; vaak is er ook pijn in de neck en schouders.

huid
- infecties en wonden van allerlei aard, vooral als deze gepaard gaan met koorts, zoals koortslip, snijwonden, brandwonden, insektenbeten, zweren, enz.

gewrichten
- pijnlijke, gezwollen gewrichten, met name in die gevallen waar de pijn en het ongemak erger worden naarmate het warmer wordt: als je bijvoorbeeld je hand op de pijnlijke plaats legt, dan geef je er weliswaar energie aan, maar dit doet ook de warmte toenemen, en daardoor wordt de pijn dan weer erger

infecties
- eucalyptus olie staat vooral bekend om haar sterke luchtontsmettende werking bij bacterien, virussen en schimmels

deodorant
- eucalyptus olie wordt veel gebruikt als een natuurlijke deodorant


Dosering en Applicatie Eucalyptus olie
- verdamper
- huid: maximaal 10 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 10% van de olie)
- bad: 5 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of baddouche)


Contra-indicatie en waarschuwing Eucalyptus olie
- de aangegeven dosering niet overschrijden; dit is een krachtige olie
- kan, indien in onverdunde vorm gebruikt, een allergische reactie veroorzaken
- niet gebruiken bij jonge kinderen: kan benauwdheid en een verstikkend gevoel veroorzaken
- niet intern gebruiken; alle eucalyptus olien veroorzaken vergiftiging bij oraal gebruik
- niet gebruiken in combinatie met homeopathische middelen: eucalyptus, mint en melaleuca preparaten neutraliseren hun effect


Diversen voor Eucalyptus olie
- ook bekend als 'Gewone Eucalyptus', 'Gomboom' en 'Koortsboom'
- voor de farmaceutische industrie is dit de belangrijkste van de cineol-houdende eucalyptus olien: hij wordt veel gebruikt bij de vervaardiging van tandpasta, hoestsiropen, cremes, zalf, enz.
- goed te combineren met olie van basilicum, bergamot, cajeput, cederhout atlas, citroen, cypres, den, frankincense, lavendel, rozemarijn, tijm

eucalyptus olie heeft in elke combinatie een overheersend karakter, daarom is het beter om deze olie te mengen met olies die (nagenoeg) dezelfde eigenschappen hebben, bijvoorbeeld:
- met frankincense om het effect op het ademhalingssysteem te verhogen,
- met bergamot voor de bestrijding van herpes, gordelroos en koortslip,
- met helichrysum (strobloem) voor de genezing van huidwonden,
- met olie van geranium, jeneverbes, koriander en venkel om het bloedsuikergehalte omlaag te brengen,
- in een spray met olie van tea tree, sinaasappel en tijm om de lucht te ontsmetten,
- een kompress met een paar druppels eucalyptus olie kan koorts en oververhitting tegengaan (niet meer dan een paar druppels gebruiken omdat het afkoelend effect anders te groot kan zijn).

- de naam 'Koortsboom' stamt van het feit dat de Eucalyptus heel veel water nodig heeft om in leven te blijven; doordat hij het water als het ware 'opzuigt', worden poelen en moerassen in zijn omgeving drooggelegd: hierdoor krijgen muggenlarven geen kans om zich te ontwikkelen en koortsbrengende bacterien over te brengen op mensen.

Eucalyptus globulus
Dit is een van de meest gebruikte olies ter ondersteuning van de longen en kan hierdoor ook een belangrijke rol spelen in onze psychologische en spirituele ontwikkeling. Elke inademing brengt niewe energie in het lichaam, en met elke uitademing laten we de gebruikte, oude energie weer gaan: de longen zijn voortdurend verwikkeld in een proces van ontvangen en loslaten. Eucalyptus olie helpt de longen om dit proces te vergemakkelijken.
Ontvangen en loslaten komt natuurlijk niet alleen voor op het fysieke vlak, maar speelt ook een belangrijke rol in onze psychologische ontwikkeling: een onvermogen om te ontvangen en los te laten leidt tot een gevoel van beklemming en machteloosheid omdat het steeds lijkt alsof ons leven bestuurd wordt door krachten buiten en boven ons waarop we geen invloed hebben. Dit brengt onherroepelijk gevoelens van frustratie en kwaadheid teweeg. Uit reactie gaan we ons vervolgens afzetten tegen de vermeende autoriteiten boven ons. Ook in deze situaties kan Eucalyptus olie hulp bieden: net zoals het in ons lichaam de longen helpt bij het uitademen van oude en het inademen van niewe energie, kan het ons ook op het psychologische vlak helpen om oude gevoelens en gedachten te laten gaan, en ruimte te scheppen voor niewe, verse gedachten en gevoelens.
De beweging van de ademhaling naar binnen en naar buiten en van onze psyche in ontvangen en loslaten komt ook weer terug in ons spirituele leven: hier de beweging bestaat uit naar binnen keren en naar buiten gaan. Hoe dieper we naar binnen kunnen keren om te zien wie we zijn en wat we willen, des te verder we naar buiten kunnen gaan om onze weg te vinden en te ontvangen wat het leven ons te bieden heeft. Ook hier stuiten we op belemmeringen, deze keer in de vorm van afleiding en verwarring, voortkomend uit de wereld van onze gedachtes, ervaringen en conditioneringen. Net zoals eucalyptus olie ons kan helpen bij het opruimen van belemmeringen op het fysieke en het psychologische niveau, zo kan het ook in onze geest verheldering scheppen en geeft het ons de concentratie die we nodig hebben op onze spirituele weg.

in- en uitademen, ontvangen en loslaten, naar binnen keren en naar buiten gaan: op al deze niveaus heeft eucalyptus olie een heilzame invloed.


copyright: Aromaolie.nl/Ki-Line/Airdancer CV.
tekst en beschrijving samengesteld door Luc Verheijden
3120067 bezoekers (7174043 hits) sinds 22-3-2010
Powered by webXpress