Dennen olie, grove

Artikel info: pinus sylvestris
Levertijd: Voorraad
Variant
5 ml  € 3,95
10 ml  € 6,65
30 ml  € 15,30
50 ml  € 23,35
100 ml  € 40,50
Proefmonster  € 1,30
/upload/1056/shop/mandjewebwinkelkeur v2.png

Dennen olie, grove (Pinus sylvestris)


synoniem: Schotse Den

 


Eigenschappen Dennen olie-Grove
- aroma: fris, opwekkend, aards, droog
- kleur: kleurloos tot lichtgeel
- consistentie: dun
- extractie: stoomdistillatie

 


Toepassingen Dennen olie-Grove
in aromatherapie vervult de olie van Dennen olie grove een ondersteunende rol in de volgende situaties:

geest en zenuwstelsel
- verwarring, gebrek aan concentratie vermogen
- verlies van motivatie en doorzetingsvermogen
- mentale, emotionele en spirituele vermoeidheid en uitputting

luchtwegen
- infecties in de keel, bronchien, voorhoofdsholten en het slijmvlies van de luchtwegen: alleen gebruiken als er ook sprake is van gevoelens van zwakte en kou, zoals een zwakke of chronische hoest en (veel) wit of doorzichtig slijm
- geeft meer energie aan de longen en het natuurlijke afweersysteem van het lichaam: ook hier alleen als er ook sprake is van gevoelens van zwakte en kou, zoals een zwakke stem, een zwakke, oppervlakkige ademhaling, weinig energie en een bevattelijkheid voor kou

nieren
- ondersteunt de bijnieren en daarmee de energie van het hele lichaam: alleen gebruiken als er sprake is van algehele lichaams zwakte en koude gevoelens, vooral in handen en voeten en gebrek aan sexuele energie

spieren en gewrichten
- artritis, reumatiek en pijn die erger wordt bij kou of vermoeidheid

 


Dosering en Applicatie voor Dennen olie-Grove
- verdamper
- huid: maximaal 10 druppels per theelepel basis olie (verhoudingsgewijs is dit 10% van de olie)
- bad: 10 druppels, vermengd met een emulgator (bv. badolie of baddouche)

 


Contra-indicatie en waarschuwing voor Dennen olie-Grove
- huid: kan de huid irriteren, daarom altijd verdunnen voor gebruik
- niet gebruiken bij hoge bloeddruk
- voorzichtig bij oudere mensen (gevaar voor overstimulatie)
- dennen olie bevat meer dan 10% koolwaterstof; inwendig gebruik is schadelijk voor de longen: bij (per ongeluk) slikken van deze olie meteen medische hulp zoeken en geen emeticum (braakmiddel) gebruiken

 


Diversen voor Dennen olie-Grove
- goed te combineren met olie van Ceder, Cypress, Eucalyptus, Lavendel, Rozemarijn, Tea Tree, Tijm
- alle dennen olien hebben een anti-bacteriele werking, ze ondersteunen de longen en de nieren, en helpen bij de bestrijding van de pijn van artritis en reumatiek

verschillen tussen de etherische olien van Pinus cembra (arve den), Pinus mugo (dwerg den) en Pinus sylvestris (schotse den of grove den):
- Pinus cembra olie heeft de sterkste anti-bacteriele eigenschappen en is vooral effectief bij natte kou
- Pinus mugo is de meest geschikte olie voor artritis en reumatische pijnen
- Pinus sylvestris is vooral effectief bij intense kou (minder nat dan pinus cembra olie)

Signatuur van Planten
Kennis van de geneeskundige krachten van kruiden en planten is duizenden jaren oud. Een van de oudste kruidenboeken is de Shennong Bencao Jing uit China en dateert uit de derde eeuw voor onze jaartelling. Naast een uitgebreide en systematische beschrijving van honderden kruiden, planten en mineralen, bevat het ook gedetailleerde beschrijvingen van hun geneeskrachtige eigenschappen en nauwgezette voorschriften voor hun gebruik en toepassingen.
Een vergelijkbaar systeem bestond in India: de Ayurvedische kennis van de natuurlijke wereld stond op eenzelfde niveau qua detail, beschrijving, receptuur en systematiek. In de Klassieke Oudheid genoten vooral Imhotep in Egypte en Hippocrates in Griekenland bekendheid om hun geneeskundige inzichten. Voorschriften voor behandeling werden gebaseerd op nauwkeurig omschreven diagnostieke methoden en op de toenmalige kennis van kruiden, planten en mineralen.
In de elfde eeuw van onze jaartelling werd in Arabie het Unani systeem van geneeskunde ontwikkeld. Avicenna (Ibn Sina) bouwde voort op de traditionele kennis uit Griekenland, Iran en India. Zijn methodische experimenten met geneesmiddelen in diverse stadia van een ziekte process vormen de grondslag voor de hedendaagse klinische pharmacologie. Hij legde zijn bevindingen neer in het 14-delige 'Canon Der Geneeskunde'.
In het Avondland zien we in de Middeleeuwen en in de Renaissance de verschijning van de 'Cruydenboecken' van Hildegard Von Bingen, Hondius, Culpeper - om er maar enkelen te noemen.

Modern laboaratorium onderzoek naar de chemische bestanddelen van deze natuurlijke geneesmiddelelen bevestigt in vele gevallen wat honderden en duizenden jaren geleden al bekend was. Hoe kwamen ze vroeger aan deze kennis, die nu pas 'bewezen' kan worden? Door een combinatie van observeren, proeven, voelen, ruiken, intuitie en natuurlijk zorgvuldig doordacht experimenteren. Hieruit is de leer van de Signatuur der Planten ontstaan.

Pinus sylvestris:
Deze boomsoort houdt het uit bij 50 graden onder nul. De bladeren zijn opgerold tot lange, dunne naalden zodat ze hun zuurstof beter kunnen vasthouden.
In de volksgeneeskunde in Siberie, Noord Europa en Canada worden de verschillende delen van onze den al eeuwenlang gebruikt voor ademhalings problemen en ter versterking van de lichamelijke en geestelijke energien.

Andere voobeelden:
De Knoopspar (Herba Ephedra sinica) werd 2500 jaar geleden al voorgeschreven in gevallen van verkoudheid en griep, maar alleen in die gevallen waar de verkoudheid zich voordeed in de winter. Verder werd het afgeraden voor gebruik als de patient naast de verkoudheid ook een hoge bloeddruk had. Als je naar Ephedra kijkt, kun je zien dat de vorm van de plant gelijkenis vertoont met de bronchiale takken van het ademhalingssysteem; als je het in je mond neemt, zul je merken dat het een warmtegevoel veroorzaakt: ephedra is goed voor de bronchien en hij verhoogt de lichaamstemperatuur. Wat ook opvalt, is dat hij uitloopt in tientallen dunne stengeltjes: hij veroorzaakt een vernauwing van de bloedvaten!
Wil je een plant voorschrijven voor iemand die een verkoudheid heeft opgelopen in de zomer, dan kun je bijvoorbeeld Pueraria gebruiken: deze plant vertoont een gelijkenis met de longen zelf, en veroorzaakt een koudegevoel als je hem in je mond neemt: hij is goed voor de longen en hij brengt de lichaamstemperatuur naar beneden. Hetzelfde geldt voor Chrysanthen: ze lijken op het ademhalingssysteem en de thee is verkoelend. Chrysantemum thee is goed voor een verkoudheid in de zomer, maar niet geschikt voor een verkoudheid in de winter.

And the list goes on.


copyright: Aromaolie.nl/Ki-Line/Airdancer CV.
tekst en beschrijving samengesteld door Luc Verheijden
3591950 bezoekers (7819556 hits) sinds 22-3-2010
Powered by webXpress